E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur? Günümüzün en popüler işleri arasında yer alan E-Ticaret alışverişin yeni şeklinde haline gelmiştir. 2020 yılıyla beraber E-Ticaret işlemlerinde olan taleplerin hızlı bir şekilde artmasıyla beraber pek çok KOBİ’nin satış işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmesiyle bu alanda kurulan şirket sayısı da arttırmıştır. Bu kapsamda gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından E-Ticaret şirketi kurulabilmekte ve internet üzerinden yapılan satışlara başlanabilmektedir.
İnternetten Satış İçin Şirket Kurmak Gerekli Mi?
E-Ticaret evden yapılan bir iş olsa dahi şirket kurma zorunluluğu ortadan kalkmamaktadır. Çünkü internet aracılığıyla vergiden muaf esnaf statüsü dışında satış yapıldığı takdirde gelir vergisi kanunu uyarınca ticari kazanç hükümleri vergi verilmesini zorunlu tutmaktadır. Dolayısıyla bu durum şirket kurmayı zorunlu bir hale getirmektedir.
E-Ticaret İçin En Uygun Şirket Türü Hangisi?
E-Ticaret için uygun şirket türü şirketin türüne, kazanç miktarına ve gelecek planlamalarına göre değişkenlik göstermektedir. Yıllık kazanç tutarı 53.000 TL’ye ulaşan işletmelerin vergi avantajından dolayı şahıs şirketi kurması mantıklıyken, yıllık kazancı 100.000 TL olan işletmelerin kurumlar vergisi mükellefi olan anonim ya da limited şirketi kurması daha mantıklı olmaktadır.
E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi
Şahıs şirketleri tek bir kişi halinde kurulabilmektedir. Şahıs şirketlerinin işletme sahibinden ayrı bir kişiliği olmamaktadır. Bunun yanı sıra şahıs şirketlerinin kuruluş ve kapanış işlemleri diğer şirket türlerine kıyasla daha kolaydır.
E-Ticaret İçin Limited Şirket
Limited şirketler minimum 1, maksimum 50 ortakla kurulabilmektedir. Limited şirket kurmanın şahıs şirkete göre avantajı devlet borçlarından şirkete koyulan sermaye tutarınca sorumlu olunmasıdır. Farklı bir avantajı ise Limited şirkette vergisel anlamda sabit oranlı vergi ödenmesidir.
E-Ticaret İçin Anonim Şirket
E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur? Anonim şirketler minimum 1 ortakla kurulabilmekle beraber üst sınır olarak herhangi bir rakam belirlenmemiştir. Bu şirket türünü kurmanın limited şirkete kıyasla daha fazla avantajı bulunmaktadır. Anonim şirketin en büyük avantajı şirket sahiplerinin gerek devlete, gerekse üçüncü kişilere karşı oluşan borçlarından yalnızca şirkete koydukları ya da koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sorumlu olmalarıdır. Bir diğer avantaj ise, gerçek kişilerin sahip olduğu anonim şirket hisselerinin, 2 tam yıl elde tutulan olması kaydıyla sonradan satılması halinde elde edilen kazanç için gelir vergisi ödenmemesidir. Kurumlar vergisi mükellefine sahip olan şirketler en az 2 yıl boyunca aktiflerinde kaydedilen gayrimenkulleri satmaları durumunda elde ettikleri kazancın yarısı için vergi ödememektedir.